سال دولت و ملت، همدلی و همزبانی

اهمیت سواد و سوادآموزی در اندیشه حضرت امام (ره)
 حضرت امام(ره) علم آموزی را عبادت و از حوائج ضروری و اولیه زندگی افراد می شمارند. آن بزرگوار همچنین، مردم را به قیام عمومی برای ریشه کن کردن مشکل بی سوادی، که آن را در کشوری همچون ایران مایه شرم می داند، فرا می خواند.
 
نهضت سواد آموزی

 

تعلیم و تربیت، اساس نظام فکری اسلام است. هدف تعلیم و تربیت اسلامی، تربیت انسان مهذب است و همه برنامه ریزی و فعالیت های برنامه ریزان و معلمان باید برای تحقق این هدف سازماندهی شود تا از این طریق بتوانیم صلح و صفا و سعادت را برای همیشه به جامعه اسلامی مان برگردانیم. دانش آموزی از نگاه اسلام، ابزار دانایی است. از همین رو اولین کلمه و نخستین فرمان آخرین کتاب آسمانی، امر به خواندن است. امام خمینی(ره) آن پیشوای علم و حکمت نیز با اقتدا به سیره نبوی و سنت علوی و با توجه به قدرت سترگ سلاح دانش در جامعه اسلامی، در هفتم دی 1358 با فرمان تأسیس نهضت سوادآموزی، امت مسلمان ایران را متوجه این عزم ملی و فرهنگی کرد و فرمود: « تعلیم و تعلم، عبادتى است که خداوند تبارک و تعالى ما را بر آن دعوت فرموده است‏.» (صحیفه امام، ج‏11، ص: 447)

حضرت امام خمینی (ره) در سخنان خود به مناسبت تأسیس نهضت سوادآموزی فرمود: «از جمله حوایج اولیه براى هر ملت که در ردیف بهداشت و مسکن بلکه مهمتر از آنهاست آموزش براى همگان است. مع الأسف کشور ما وارث ملتى است که از این نعمت بزرگ در رژیم سابق محروم؛ و اکثر افراد کشور ما از نوشتن و خواندن برخوردار نیستند، چه رسد به آموزش عالى.» (صحیفه امام، ج‏11، ص: 446)

در متن پیام حضرت امام خمینی(ره)، دو هدف ارزشمند قرار دارد که می تواند علت تأکید ایشان برسوادآموزی باشد:

1. اهداف کوتاه مدت که شامل آموزش همگانی خواندن و نوشتن به عنوان فریضه ای الهی و رفع محرومیت زدایی از قشر بی سواد جامعه است.

2. اهداف بلندمدت که ارتقای آگاهی و دانش بزرگ سالان نوسواد در زمینه های گوناگون و تبدیل فرهنگ وابسته کشور، به فرهنگی مستقل است و به استقلال فرهنگی و علمی کشور می انجامد.

حضرت امام(ره) علم آموزی را عبادت و از حوائج ضروری و اولیه زندگی افراد می شمارند. آن بزرگوار همچنین، مردم را به قیام عمومی برای ریشه کن کردن مشکل بی سوادی، که آن را در کشوری همچون ایران مایه شرم می داند، فرا می خواند. ایشان در پیامی که در هفتم دی ماه سال 1358 صادر کردند، فرمودند: « مایه بسى خجلت است که در کشورى که مهد علم و ادب بوده و در سایه اسلام زندگى مى‏کند که طلب علم را فریضه دانسته است، از نوشتن و خواندن محروم باشد. ما باید در برنامه دراز مدت، فرهنگ وابسته کشورمان را به فرهنگ مستقل و خودکفا تبدیل کنیم.» (صحیفه امام، ج‏11، ص: 446)

جامعه ای سعادتمند است که به سلاح علم و ایمان مجهز باشد. دین بدون علم، ملعبه دست منافقان زیرک و علم بدون دین، همواره در انحراف بوده است. بنابراین وظیفه مربیان، آن است که این دو بال را به طور موزون و هماهنگ در سوادآموزان تقویت کنند، تا از این طریق بتوانیم جامعه متعادل و سعادتمندی داشته باشیم.

سواد آموزی به توفیق فرمان امام خمینی (س) از یک حرکت محدود فرهنگی، به نهضتی فراگیر تبدیل شد و از آن پس در شمار مقدس ترین آرمانهای انقلاب اسلامی در آمد.به حتم، چنین آرمان مقدسی، شایستگی آن را دارد که در کنار مهم ترین اهداف و برنامه های معجزه قرن، یعنی انقلاب شکوهمند اسلامی بنشیند و سطری طلایی در کارنامه نهضت اسلامی در جهان معاصر باشد. نیاز به توصیه و توجیه نیست؛ زیرا همگان می دانند که آموختن تنها دستاویز انسان در سراشیب نشناختن و ندانستن است. اما همتی بلند می خواهد و توفیقی مداوم.در دین و آیینی که تعلیم و تعلم، عبادت است، جستجوی دانش، فریضه و عالم ارجمندترین کس در میان مردم است، محرومیت از خواندن و نوشتن، بخشودنی نیست. تشکیل نهضت مقدس سوادآموزی، اقتضای روح و مرام انقلاب اسلامی بود و اگر چنین نبود، جای هزار شگفتی و تاسف بود. به یمن فرمان امام خمینی (س) پایه و اساس نهضتی گذارده شد که در هر گام، طاغوتی را شکست و در هر مرحله توفیقی به چنگ آورد.

این هدف ها در پیام تاریخی امام امت که روز هفتم دی ماه سال ۱۳۵۸ به این مناسبت صادر فرمودند، بیان شده است: «ملت شریف ایران، شما مى‏ دانید که در رژیم گذشته آنچه بر ملت مبارز ایران سایه افکنده بود، علاوه بر دیکتاتورى و ظلم، تبلیغات بى‏ محتوا و هیچ را همه چیز جلوه دادن بود. ملتى که در همه ابعاد از حوایج اولیه محروم بود وانمود مى‏ شد که در اوج ترقى است. از جمله حوایج اولیه براى هر ملت که در ردیف بهداشت و مسکن بلکه مهمتر از آنهاست آموزش براى همگان است. مع الأسف کشور ما وارث ملتى است که از این نعمت بزرگ در رژیم سابق محروم؛ و اکثر افراد کشور ما از نوشتن و خواندن برخوردار نیستند، چه رسد به آموزش عالى.

مایه بسى خجلت است که در کشورى که مهد علم و ادب بوده و در سایه اسلام زندگى مى‏ کند که طلب علم را فریضه دانسته است، از نوشتن و خواندن محروم باشد. ما باید در برنامه دراز مدت، فرهنگ وابسته کشورمان را به فرهنگ مستقل و خودکفا تبدیل کنیم و اکنون بدون از دست دادن وقت و بدون تشریفات خسته ‏کننده، براى مبارزه با بی سوادى به طور ضربتى و بسیج عمومى قیام کنیم تا ان شاء اللَّه در آینده نزدیک هر کس نوشتن و خواندن ابتدایى را آموخته باشد. براى این امر، لازم است تمام بیسوادان براى یادگیرى و تمام خواهران و برادران با سواد براى یاد دادن بپاخیزند، و وزارت آموزش و پرورش با تمام امکانات بپاخیزد و از قرطاس‏بازى تشریفات ادارى بپرهیزد. برادران و خواهران ایمانى، براى رفع این نقیصه دردآور بسیج شوید و ریشه این نقص را از بُن بر کنید. تعلیم و تعلم، عبادتى است که خداوند تبارک و تعالى ما را بر آن دعوت فرموده است. ائمه جماعات شهرستانها و روستاها مردم را دعوت نمایند و در مساجد و تکایا، با سوادان نوشتن و خواندن را به خواهران و برادران خود یاد بدهند و منتظر اقدامات دولت نباشند، و در منازل شخصى، اعضاى بی سواد را تعلیم کنند و بیسوادان از این امر سرپیچى نکنند. من از ملت عزیز امید دارم که با همت والاى خود، بدون فوت وقت، ایران را به صورت مدرسه‏اى درآورند، و در هر شب و روز و در اوقات بیکارى یکى- دو ساعت را صرف این عمل شریف نمایند.» (صحیفه امام، ج‏11، ص:446 و 447)

اهمیت مبارزه با بی سوادی بر کسی پوشیده نیست و کم و بیش تمام کشورهای جهان، و به خصوص جوامع در حال توسعه، از دیرباز به اهمیّت این امر پی برده اند. جمهوری اسلامی ایران نیز با توجه اهمیتی که برای امور آموزشی و فرهنگی قائل است، برنامه های گسترده ای برای مبارزه با بی سوادی به انجام رسانده است. تشکیل نهضت سوادآموزی و فعالیت ها و موفقیت های آن در صحنه های بین المللی، شاهد گویایی بر این ادعاست. امید می رود تلاش گسترده و همگانی مردم و مسئوولان دلسوز، به ویژه دست اندرکاران این نهاد بزرگ، پدید آمدن ایرانِ باسواد و با فرهنگ را به زودی امکان پذیر سازد.



:: برچسب‌ها: سواد آموزی, امام خمینی(ره),
ن : شبنم سرچمی
ت : چهار شنبه 27 / 5 / 1393
آمار سواد در ایران

            30 میلیون نفر از جمعیت ایران بی‌سواد و کم سوادند...        

                    

 همشهری آنلاین: به گفته رئیس سازمان نهضت سواد آموزی، طبق سرشماری سال 91، 9 میلیون و 700 هزار بی‌سواد مطلق در جامعه داریم، همچنین 10 میلیون نفر تحصیلات ابتدایی دارند و 10 میلیون نفر تا سطح سیکل تحصیل کرده‌اند. بدین‌ترتیب 30 میلیون نفر از جمعیت ایران بی‌سواد و کم‌سوادند. به گزارش ایسنا علی باقرزاده رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در جمع ائمه جمعه خراسان رضوی که در مجتمع ثامن الائمه برگزار شد، اظهار کرد: سوادآموزی از نکات مهم و اثرگذار تمام کشورهاست و مجامع بین‌المللی پیوسته این موضوع را رصد می‌کرده و گزارش‌هایی از روند پیشرفت کشورها منتشر می‌کنند، بر طبق سند جهانی که توسط دولت ایران به امضا رسیده است، ایران متعهد شده تا سال 2015 میلادی شاخص‌های سواد در جامعه را 50 درصد بهبود بخشد.

وی تعریف مورد قبول از سواد را تنها خواندن و نوشتن دانست و خاطرنشان کرد: تمامی کشورها تلقی که از سوادآموزی دارند مختص به خواندن و نوشتن می‌شود و مهارت‌هایی نظیر سواد فرهنگی و دیجیتالی مدنظر نیست، البته در کشور ما روخوانی قرآن هم جزو مهارت‌های لازم برای سوادآموزی محسوب می‌شود.

باقرزاده با اشاره به پیشرفت‌های علمی کشور، تعداد زیاد بی‌سوادان و کم سوادان را مانع رشد بیشتر دانست و تاکید کرد: ایران بالاترین سرعت تولید دانش در جهان را داراست و در 30 سال گذشته میزان تولید دانش در ایران 18 برابر شده است، این در حالیست که کشورهای فرانسه و آلمان تنها رشد 2 برابری داشته‌اند.

وی ادامه داد: علی‌رغم تمامی پیشرفت‌ها، آسیب‌هایی در نظام آموزشی کشور وجود دارد که یکی از مهم‌ترین آسیب‌ها وجود تعداد زیادی بی‌سواد و کم‌سواد در جامعه است.

باقرزاده به ارائه آمارهایی در خصوص میزان بی‌سوادی در کشور پرداخت و گفت: طبق سرشماری سال 91، 9 میلیون و 700 هزار بی‌سواد مطلق در جامعه داریم، همچنین 10 میلیون نفر تحصیلات ابتدایی دارند و 10 میلیون نفر تا سطح سیکل تحصیل کرده‌اند. بدین‌ترتیب 30 میلیون نفر از جمعیت ایران بی‌سواد و کم‌سوادند.

وی ادامه داد: وجود بی‌سوادان در جامعه عوارض فرهنگی، اقتصادی و سیاسی زیادی برای کشور دارد.

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی به تفاهم‌ این سازمان با شورای سیاست‌گذاری ائمه جماعت اشاره کرد و تصریح کرد: برای حل مشکل بی‌سوادی باید از ظرفیت ائمه جمعه استفاده شود.

وی خواستار این شد که ائمه جماعت در زمینه تبلیغ و ترویج و به وجود آوردن احساس نیاز با این سازمان همکاری کنند و اظهار کرد: تنها کشوری که در زمینه مقابله با بی‌سوادی با مشکلات اقتصادی و امکانات مواجه نیست، ایران است و تنها مشکلی که با آن روبرو هستیم عدم حضور سوادآموزان در سر کلاس‌ها است.

باقرزاده همکاری روحانیت و مبلغان را برای حل مشکل بی‌سوادی خواستار شد و بیان کرد: نهضت آمادگی دارد برای هر سوادآموز تا سقف 400 هزار تومان به کسی که به آن فرد سواد بیاموزد کمک مالی کند و برنامه اصلی ما استفاده از روحانیان در این زمینه است.

وی این برنامه را مختص بی‌سوادان در رده سنی 10 تا 50 سال دانست و تصریح کرد: این برنامه براساس گفته‌های امام تنظیم شده است. در حال حاضر 30 هزار روحانی در پایگاه فرهنگی مساجد و به عنوان مبلغ مشغول فعالیت‌ هستند و با توجه به وجود سه میلیون و 700 هزار بی‌سواد مطلق در بازه سنی 10 تا 50 سال، با استفاده از این ظرفیت روحانیت، می‌توان به حل مشکل بی‌سوادی پرداخت.

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی کشور، آمادگی این سازمان برای همکاری با افراد غیرروحانی که دارای صلاحیت‌های لازم باشند را اعلام کرد و گفت: افرادی که دارای مدرک دیپلم و بالاتر باشند می‌توانند در این طرح، نهضت را همراهی کنند.


ن : شبنم سرچمی
ت : سه شنبه 5 / 5 / 1393
تاریخچه سواد آموزی بزرگسالان در ایران...

تاریخچه سوادآموزی بزرگسالان در ایران و جهان و نقش کتابخانه ها در فعالیتهای سوادآموزی

مقدمه

به نام آنکه جان را فکرت آموخت، عالم هستی را به درک و شعور آفرید ، انسان را خلیفه خود در زمین منصوب کرد، پیامبران را بعنوان معلمان حرکت بنیادین فرستاد و کتابهای آسمانی را چون نور هدایت بدستشان داد تا ظلمات جهل و تاریکی را با تعلیم و تزکیه بزداید.

نهضت آموزش و یادگیری از ابتدای آفرینش چون خورشید که به عالم هستی می تابد، استمرار داشته و  تا پایان حیات جهان نیز تداوم خواهد داشت. بی تردید برای درک این حضور و بروز علوم  و دانش بشری و حضور در چرخه لایتناهی علم باید به سلاح آگاهی مجهز بود. آگاهی نور هدایت برای رهروان جهان دانش است، راهی که به حق و عدالت منتهی میشود، قدرت تمیز را هدیه می دارد، سره را از ناسره جدا میکند، حق را میشناساند و طلب آنرا جاودانه می سازد.

در عالم خلقت مخلوقی چون انسان، در آغاز بی سواد پای به عرصه وجود مبگذارد و بدین سان  رشد و کمال آدمی در کودکی، جوانی و بزرگسالی برگرفته از سواد، علم و دانش است... بدین گونه است که بی سوادی در  بزرگسالان چون چتری تیرگی ندانستن را برای همیشه پایدار نگه می دارد. و این شاید سرآغاز نهضت اشاعه و توسعه سواد آموزی درهمه نسلها باشد. در این راه پرفراز و نشیب کسب مهارتهای سواد آموزی اولین پله های دستیابی به نردبان دانش و آگاهی است، بی سوادی در صد بالایی از افراد جامعه زمینه ایی برای عدم آگاهی، فقدان تخصص ها و مهارتهای لازم در جهت ایجاد جامعه ائی مستقل، آگاه و تواناست .

بی سوادی و کم سوادی از جمله مهمترین مسائلی است که در حال حاضر، دامنگیر بسیاری از جوامع انسانی است.

بررسی های اخیر سازمان ملل متحد نشان می دهد که این مساله مشکلی همگانی بوده و به دلیل افزایش تعداد بی سوادان، مساله بی سوادی روز بروز دارای اهمیت بیشتری می گردد.

 آمار یونسکو نشان میدهد در سراسر جهان حدود یک میلیارد نفر بی سواد زندگی می کنند که با وجود تلاشها و کوششهای فراوان سازمانهای ملی و بین المللی هنوز بسیاری از مردم از نعمت خواندن و نوشتن محروم هستند.

امروزه یکی از برنامه های اساسی دولتهای موفق، مبارزه و کنترل بی سوادی و هدایت مردم تحت پوشش این امر به سوی معرفت و دانایی است.

  سواد آموزی پایه و سواد آموزی تابعی

باسواد چه کسی است

 سوادآموزی را نمی ‌توان صرفا برحسب جنبه‌های عملی آن بدون ارتباط با هدفها و زمينه آن تعريف كرد.

ارزيابی و سنجش هدفهای وسيعتر سوادآموزی، جدا از تأثيرات محيطی، كاری دشوار و غيرممكن است.

طبق تعريف يونسكو «باسواد كسی است كه توان درك، خواندن و نوشتن جملات يا عبارات ساده مورد نياز زندگی روزمره را دارد. اين مفهوم سوادآموزی پايه به منزله اولين قدم براي تحقق هر چه بيشتر سوادآموزی تابعی و فراگيری مهارتهای كاربردی است. يونسكو  در سال 1978 باسواد تابعی را اين چنين تعريف می ‌كند: ” با سواد تابعی شخصی است كه پس از كسب مهارتها و معلومات اساسی بتواند در كليه فعاليتهای اجتماعی كه مستلزم داشتن سواد است به نحو مؤثری شركت جويد و با استفاده از تواناييهای خواندن و نوشتن و حساب كردن بتواند برای رشد خود و توسعه جامعه‌اش گام بردارد”. به عبارت دقيق‌تر سوادآموزی ” تابعی” خود تابعی از تغييرات محيطی و زمينه‌های (فكری) هر جامعه در زمانهای مختلف است.


[ ادامه مطلب ] |
ن : شبنم سرچمی
ت : سه شنبه 5 / 5 / 1393


محمد بن حسن عسکری (عج) آخرین امام از امامان دوازده گانه شیعیان است. در ١۵ شعبان سال ٢۵۵ هـ.ق در سامرا به دنیا آمد و تنها فرزند امام حسن عسکری (ع)، یازدهمین امام شعیان ما است. مادر آن حضرت نرجس (نرگس) است که گفته اند از نوادگان قیصر روم بوده است. «مهدی» حُجَت، قائم منتظر، خلف صالح، بقیه الله، صاحب زمان، ولی عصر و امام عصر از لقبهای آن حضرت است.