سال دولت و ملت، همدلی و همزبانی

اثر بی سوادی در جامعه

بيسوادي يكي از مشكلات عمده اجتماعي است. زيان مستقيم بر اقتصاد و پرداخت ماليات سالانه و توأم بودن بيسوادي با فقر، بيكاري، مشكل بهداشتي و بر كسي پوشيده نيست.

اما اثر مشخص بيسوادي بر جامعه چيست؟

1-     بيسوادي موجب محدود بودن اشتغال مي شود.

2-     بيشتر بزرگسالان بيسواد از نظر اقتصادي وضعيت خوبي ندارند.

3-     توان كسب در آمد ،و نيز توانايي آنها به مشاركت خلاّق در فعاليت هاي اجتماعي محدود است.

4-     عدم اشتغال يا اشتغال محدود آنها نيز ممكن است در ارتباط با سرمايه گذاري عمومي موجب هدر رفتن منابع مالي جامعه شود.

5-     بيسوادي موجب كاهش توانايي فرد در ترقي زندگي شخصي و حيات اعضاي خانواده مي شود.

6-     از نظر شخصيتي ، بيسوادان بزرگسال با روشها و برنامه هايي كه افراد با سواد براي حل مشكلات به كار مي بندند ، بيگانه اند.

7-     افراد بيسواد قادر به كمك به فرزندان خود در امر آموزشي نيستند و نمي توانند سرمشق خوبي در امر مطالعه به حساب آيند.

8-     افراد بيسواد اغلب عادات ضعيفي در فراگيري و رفتار هاي مشابهي نسبت به مسايل آموزشي فرزندان خود دارند.

 

به چه كساني بيسواد عملي گفته مي شود؟

آنها ي كه در جامعه ما و خصوصاً استان كردستان نيازمند خدمات سواد آموزي اند اغلب در ميان فقرا، جمعيت روستايي، قشر زنان و دختران روستايي ، افرادي كه با پيشينه روستايي كه در حومه شهر ها زندگي مي كنند ديده مي شود.

بيسواد عملي در جامعه پنهان است. از آنجا كه بيسوادي شكست اجتماعي تلقي مي شودو نزد كساني كه آن را تجربه مي كنند احساس حقارت به بار مي آورد، اغلب بيسوادان از اين كه نمي توانند با عدم مهارت هاي پايه كنار بيايند دچار عقده شده اند. بسياري از انان به دقّت آموزش هاي شفاهي يا دستوراتي در ذهن خود اندوخته اند تا از اجبار به خواندن يا ياداشت بر داشتن پرهيز كنند. بعضي ديگر ياد گرفته اند در محيط خود پرسه زنند و دورتر نروند تا گرفتار مشكلات مورد اطمينان خود نشوند. برخي از آنها نيز براي پر كردن فرمها، درخواستها و غيره متكي به يكي از همراهان با سواد مي باشند. به جاي آن كه فرم را در محلي كه گرفته اند پركنند به خانه برده و با كمك ديگران پركرده و روز بعد بر مي گردانند.

نكته:

گاهي اوقات روشهايي كه براي پنهان كردن بيسوادي به كار برده مي شود. يافتن افراد داراي سواد خواندن و نوشتن و حتي افراد بيسواد را مشكل مي سازد و آنها همچنان به عنوان بخش بزرگي از جمعيت بزرگسال، كم سواد و بيسواد باقي مي مانند. اين بخش بزرگترين گروهي است كه در واقع بايد مورد هدف كتابخانه سيار و حتي كتابخانه هاي ثابت ( قفسه هاي نوسواد) قرار گيرند.

چرا از كم سوادان مي خواهيم از كتابخانه استفاده كنند؟

استفاده از كتابخانه مي تواند بيسوادان بزرگسال را به طريق گوناگون ياري كند. نخست آن كه، اين امر مي تواند ظاهر تهديد كننده اي را كه مدرسه در ذهن نوآموزان بزرگسال ايجاد مي كند تغيير دهند. در حالي عدم موفقيتهاي پيشين آنان مربوط به كتابخانه نيست. اين واقعيت كه مردم به دلايل گوناگون به كتابخانه مراجعه مي كنند به نوآموزان بزرگسال كمك مي كند تا از نا اميدي و احساس حقارتي كه از شكست موجود احساس مي كنند با شركت در كلاسهاي ويژه اجتناب ورزند.

كتابخانه مي تواند در قطع چرخه بيسوادي ‹‹‹ اجدادي ››› نيز كمك كند.  


ن : شبنم سرچمی
ت : جمعه 19 / 6 / 1393
اطلاعات اعضای بی سواد خانواده دانش آموزان

 

رئیس سازمان نهضت سواد آموزی:اطلاعات اعضای بی سواد خانواده های دانش آموزان در اختیار مدیران مدارس قرار داده شده است
 
رئیس سازمان نهضت سواد آموزی گفت:اطلاعات اعضای بی سواد خانواده های دانش آموزان به تفکیک منطقه و مدرسه در اختیار مدیران مدارس قرار داده شده است .
 

به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش به نقل از سازمان نهضت سواد آموزی، علی باقرزاده در میزگرد تخصصی مشارکت سی یکمین اجلاس روسای آموزش و پرورش سراسر کشور گفت: طبق قوانین و مقررات کشور هر فردی که توانایی خواندن و نوشتن را نداشته باشد بی سواد محسوب می شود.

رئیس سازمان نهضت سواد آموزی بیان کرد: این تعریف از سواد  در 121 کشور نیز ساری و جاری است  و علی رغم تفاوت های موجود در تعریف سواد  ، موضوع خواندن و نوشتن یکی از آیتم های اصلی در سواد  کشورهاست . در سند ملی برنامه آموزش برای همه نیز هر فردی که توانایی خواندن و نوشتن داشته باشد با سواد محسوب می شود.

وی تصریح کرد: تعریف سواد در کشورها تفاوت خیلی زیادی با هم ندارند و تفاوت در نحوه شمارش و شناسایی این افراد است برای مثال در برخی از کشور ها از شیوه سنجش (LAMP) برای این منظور استفاده می شود و از افراد سنجش بعمل می آید، در بعضی از کشور ها نیز پایگاه اطلاعات ثبتی ملاک محاسبه تعداد  بی سوادان می باشد و اگر اطلاعات تحصیلی فردی در پایگاه داده ها نباشد بی سواد بحساب می آید .

باقرزاده با تاکید بر این که حدود70 کشور جهان از روش سرشماری برای شمارش افراد بی سواد  استفاده می کنند خاطرنشان کرد: در کشور ما نیز سرشماری ملاک محاسبه افراد بی سواد می باشد و خود اظهاری  افراد نشانگر وضعیت سواد آنها می باشد، که البته بنا به دلایلی این آمار و اطلاعات قابل استناد نمی باشد. طبق سرشمار سال 1390، 9میلیون 700 هزار نفر خود را بی سواد معرفی نموده اند . برخی ارقام و آمار نیز با آمار اعلام شده ، همخوانی دارد برای مثال 7.2 در افرادی که کودکان خود را به مراکز سنجش سلامت آورده اند خود را بی سواد اعلام کرده اند و همچنین 90 درصد سرپرستان خانواده های تحت پوشش کمیته امداد امام (ره) نیز خود را بی سواد اعلام نموده اند .

رئیس سازمان نهضت سواد آموزی در ادامه بیان داشت: به منظور پالایش اطلاعات و بدست آوردن آمار و اطلاعات قابل استناد  از وضعیت سواد کشور، سازمان نهضت سواد آموزی اقدام به راه اندازی پایگاه اطلاعات ثبتی سطح سواد  نموده و به منظور  تحقق ریشه کنی بی سوادی اقدام به تدوین دو طرح  مهم آموزش اعضای بیسواد خانواده دانش آموزان و آموزش سواد برای کودکان و جوانان 20-10 ساله در این زمینه نموده است و سعی دارد با استفاده  از ظرفیت های موجود در بدنه وزارت آموزش و پرورش به این هدف در جامعه دست یابد.

وی تاکید کرد: شرط اجرای این طرح ها اهتمام روسای آموزش و پروش مناطق و مهمتر از آن مدیران مدارس است و لازم است مدیران مدارس باید مقوله سواد آموزی و جذب و آموزش والدین بی سواد دانش اموزان یکی از وظایف اصلی خود بدانند.

در حال حاضر اطلاعات افراد بی سواد  به تفکیک مناطق و مدارس در فرم های مخصوصی وجود دارد و در اختیار مدیران مدارس قرار گرفته است و طبق تاکید مقام عالی وزارت مقوله آموزش اولیای بی سواد دانش اموزان تا پایان سال 93 به اتمام برسد .

وی تصریح کرد: اولویت آموزش این افراد  با معلمان ،معاونین و کادر مدارس است و درصورت عدم وجود افراد داوطلب، دانش آموزان مقطع متوسطه این خانواده ها است  و در وهله بعد موسسات غیر دولتی می توانند نسبت به این مساله اقدام نمایند.

باقرزاده  اعلام کرد: برخی موانع مانند اهتمام کم رنگ برخی از روسای مناطق و مدیران، عدم امکان عقد قرارداد با افرادحقیقی، عدم پشتیبانی مسئولان و مقاومت افراد بی سواد بر سر راه اجرای این طرح قرار دارد، که با اهتمام روسای ادارت مناطق این موانع قبل رفع می باشد


ن : شبنم سرچمی
ت : جمعه 19 / 6 / 1393
سواد و اعتياد

مزایای افزايش سواد رسانه ای دانش آموزان براي پيشگيري اوليه از اعتياد

مزایای افزايش سواد رسانه ای دانش آموزان براي پيشگيري اوليه از اعتياد

 میان افراد مسئول آموزش سلامت براي پيشگيري اوليه از اعتياد، آگاهی و درک نسبتا خوبی در مورد آموزش نحوه تحلیل نقادانه تبليغ مصرف الکل و دخانیات در رسانه ها وجود دارد. این موضوع تا حدی به دلیل تبلیغات همه گیر و ترویج این محصولات است. در واقع بسیاری از کارشناسان معقتدند که نه تنها فعالیت چندانی در حوزه سواد رسانه ای مرتبط با مواد مخدر صورت نگرفته است، بلکه موانع ذاتی هم در زمینه این نوع آموزش هم وجود دارد. بنابر این شناسایی فرصت ها برای یافتن اهرم هاي پيشگيرانه  و در عین حال درک چالش های مربوط به مصرف مواد مخدر برای کمک به رشد این روش، الزامی است.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني پيشگيري نوين، تحقیق در مورد برنامه های سواد رسانه ای مرتبط با الکل و دخانیات نشان می دهد که این مداخلات می توانند بر خصوصیاتی تاثیر گذار باشند که به عنوان عوامل محافظ دربرابر سوءمصرف مواد شناخته می شوند. برای مثال یک برنامه سواد رسانه ای که بر مبارزه با تبلیغات الکل و دخانیات در مدرسه راهنمایی تمرکز دارد، می تواند میزان دانش دانش آموزان را بهبود ببخشد، ذهنیت عادی بودن استفاده از الکل و دخانیات را از بین برده و دیدگاه نقادانه نسبت به تبلیغات صنعت الکل و دخانیات را تقویت کرده و قصد افراد برای نوشیدن الکل درکوتاه مدت را نیز کاهش دهد. یک مطالعه دیگر نشان داد که مداخله می تواند تاثیری فوری بر دیدگاه افراد نسبت به الکل و دخانیات داشته باشد و این تاثیر در طولانی مدت، قدرتمندتر مي شود.

 

روش سواد رسانه ای با آموزش دانش آموزان در زمینه های زیر، تلاش های پیشگیرانه را تقویت می کند:

  • · شناسایی نحوه تاثیر گذاری پیام های رسانه ها بر آنها

دانش آموزانی که واژگان تبليغاتي رسانه ها را یاد می گیرند، می توانند روش های متقاعد سازی یا فریب دادن در رسانه ها را شناسایی کنند. آنگاه می توانند مهارت های مورد نیاز برای محافظت از خود دربرابر پیام های مرتبط با مواد مخدر یا گزینه های شیوه زندگی منفی که در رسانه ها تبلیغ می شوند، در خود نهادینه کنند.

  • · ایجاد تفکر نقادانه

وقتی دانش آموزان یاد بگیرند تا به شکل نقادانه رسانه ها را تحلیل کنند، می توانند پیام های ارزشی جای گرفته در آنها را آشکار ساخته و در مورد پذیرش یا ردشان تصمیم بگیرند. وقتی دانش آموزان ارزیابی پیام ها از نظر درستی و قابل اطمینان بودن را یاد بگیرند، اطلاعات و ابزارهای بهتری برای تصمیم گیری جهت پیشگیری از رفتار بد را در اختیار خواهند داشت.

  • · پرورش احترام به نفس سالم

دانش آموزان دارای دانش در ارتباط با رسانه ها و روش های مورد استفاده آنها می توانند به شکل خلاقانه از رسانه برای ایجاد پیام های اقناع خود در ارتباط با پیشگیری از مواد مخدر استفاده کنند. آنها می توانند در انتخاب گزینه های مثبت از سوی همسالان خود در ارتباط با مواد مخدر نیز موثر باشند. تشویق روابط و احترام به نفس سالم یکی از اهداف یک برنامه تاثیر گذار پیشگیری از مواد مخدر است.


ن : شبنم سرچمی
ت : دو شنبه 8 / 6 / 1393
20 میلیون بیسواد مطلق و کم سواد در ایران
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با حضور در تسنیم خبر داد

20 میلیون بیسواد مطلق و کم سواد در ایران؛ 3گروه بیشترین بازماندگان از تحصیل

خبرگزاری تسنیم: رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با اشاره به اینکه 20 میلیون نفر بیسواد مطلق و کم سواد که سطح سواد آنها تا دوره ابتدایی است، در کشور داریم، گفت:کودکان کار، کودکان معلول و بد سرپرست و بی سرپرست بیشتر از چرخه تحصیل باز می‌مانند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم ، از میان جمعیت 70میلیونی کشور حدود 30 میلیون نفر سطح سوادشان حداکثر تا دوره راهنمایی است. از این میان حدود 3.5 میلیون نفر بیسواد مطلق در کشور وجود دارد و تمام این آمارها در شرایطی گزارش شده است که نهضت سوادآموزی در کشور فعالیت می‌کند و تا پایان برنامه پنجم توسعه بیسوادی در گروه سنی 10 تا 49 سال باید ریشه کن شود.

از سوی دیگر درصدی از کم‌سوادان در طول زمان به بی‌سوادی مطلق بازگشت می‌کنند و این موضوع باز هم جمعیت حدود 3.5 میلیون بیسواد مطلق در کشور را افزایش می‌دهد.

علی باقر‌زاده رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در جریان بازدید از خبرگزاری تسنیم ، به سوالات مختلف درخصوص وضعیت بیسوادی در کشور پاسخ داد.

** 200 ساعت آموزش برای تحکیم سواد جلوگیری از بازگشت افراد به بیسوادی

** تسنیم: مشکلی که هم‌اکنون وجود دارد این است که افراد بیسواد پس از کسب آموزش‌‌های لازم و باسواد شدن مجدد به سمت بیسوادی بازگشت می‌کنند در حالی که می‌توان با اتخاذ تدابیر مختلف از جمله انتشار روزنامه‌ای مخصوص افراد کم سواد به آنها برای تثبیت سواد کمک کرد.چرا نهضت سوادآموزی در این زمینه ضعیف عمل می‌کند؟

باقرزاده: هم‌اکنون اشتباهی در فضای رسانه‌ای کشور رخ داده و آن این است که صرفا وضعیت بیسوادی کشور را به حساب یک دستگاه خاص می‌گذارند و می‌گویند این مجموعه ضعیف عمل کرده است و مسئله با مقصر نشان دادن یک ساختار تشکیلاتی منتفی میشود اما عوارض، پیامدها و نتایج این جمعیت بیسواد و کم سواد در کشور برطرف نمی‌شود...

 

 

 


[ ادامه مطلب ] |
ن : شبنم سرچمی
ت : چهار شنبه 3 / 6 / 1393
درصد بی سوادی
 
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با بیان اینکه 4.5 درصد جمعیت کشور بی‌سواد هستند، گفت: در حال حاضر 10 میلیون کم‌سواد در سطح کشور وجود دارد که به دلیل عدم توجه مسئولان مربوطه به این امر مورد غفلت قرار گرفته است.
 
به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند، علی باقرزاده ظهر امروز در جمع خبرنگاران در حاشیه پانزدهمین مانور سراسری زلزله که در هنرستان خیامی بیرجند برگزار شد، اظهار داشت: بی‌سواد به کسی گفته می‌شود که خواندن و نوشتن بلد نیست.
 
وجود 9800 بی‌سواد بالای 6 سال در کشور
وی با بیان اینکه 4.5 درصد جمعیت کشور بی‌سواد هستند، ادامه داد: در حال حاضر 9 میلیون و 800 هزار بی‌سواد در گروه سنی بالای 6 سال در کشور وجود دارد.
 
معاون وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: همچنین در حال حاضر 3 میلیون و 456 هزار نفر بی‌سواد در گروه سنی 10 تا 49 سال در سطح کشور وجود دارد که این تعداد برابر با 6.8 درصد جمعیت کشور است.
 
باقرزاده با اشاره به اینکه استان‌های سیستان و بلوچستان، کردستان، آذربایجان غربی، کرمان، خراسان شمالی، دارای بالاترین درصد بی‌سوادی هستند، افزود: شهر تهران، استان‌های یزد، اصفهان، البرز و بوشهر دارای بالاترین درصد باسوادی هستند.
 
220 هزار نفر زیرپوشش سازمان نهضت سواد آموزی در سطح کشور
وی جمعیت زیرپوشش سازمان نهضت سواد آموزی در سطح کشور را برابر با 220 هزار نفر اعلام کرد و گفت: از این تعداد 100 هزار نفر بی‌سواد مطلق هستند.
 
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی اضافه کرد: پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال جاری 300 هزار نفر زیرپوشش سازمان نهضت سوادآموزی قرار گیرند.
 
باقرزاده با بیان اینکه برای ریشه‌‌کنی بی‌سوادی در کشور کارهای زیادی انجام گرفته است، یادآور شد: تهیه لیست اصلی افراد بی‌سواد، تهیه بانک اطلاعاتی، محاسبه افراد بی‌سواد در سرشماری‌ها و تغییر ساختار آموزشی از جمله آن‌ها است.
 
بیشترین بی‌سوادی در گروه سنی بالای 50 سال وجود دارد
وی با اشاره به روش آموزش فرد به فرد، اذعان داشت: این روش یکی از روش‌های فراگیر آموزشی است.
 
معاون وزیر آموزش و پرورش متذکر شد: در این روش به هر کسی که به یکی از افراد خانواده خود آموزش دهد هزینه‌ای معادل 540 هزار تومان پرداخت می‌شود.
 
باقرزاده خطر جمعیت کم‌سوادی در سطح کشور را بیشتر از بی‌سوادی دانست و افزود: در حال حاضر 10میلیون کم‌سواد در سطح کشور وجود دارد که به دلیل روش آموزشی خاص آنها و عدم توجه مسئولان مربوطه به این امر مورد غفلت قرار گرفته است.
 
وی با بیان این‌که بیشترین بیسوادی در گروه سنی بالای 50 سال وجود دارد، خاطر نشان کرد: بعد از این گروه بیشترین بی‌سوادی در گروه سنی 30 تا 49 سال وجود دارد.

 


ن : شبنم سرچمی
ت : چهار شنبه 3 / 6 / 1393

نظر شما درباره این عکس چیست؟

سازمان نهضت سوادآموزی۷ دی ماه سال ۵۸ با فرمان امام خمینی (ره) تاسیس شد. وظیفه این سازمان، مبارزه با بی‌سوادی بود. 6دی ماه سال 92 اعلام شد ۱۵درصد از جمعیت ایران بی‌سواد است. ضمن اینکه نهضت توانسته ۵۷ میلیون ایرانی را باسواد کند.
 

نهضت سوادآموزی

به نظر شما نهضت سوادآموزی در ۳۲ سال گذشته چقدر موفق بوده است؟


ن : شبنم سرچمی
ت : چهار شنبه 3 / 6 / 1393
یک کلاس درس نهضت سوادآموزی

این تصویر ارسالی مربوط به کلاس درس  نهضت  سواد آموزی برای دانش اموزان روستای چاه انبه منطقه هشت بندی شهرستان میناب در استان هرمزگان می باشد که چهار دانش آموز آن از کلاس درس مناسب محروم می باشند. منطقه هشت بندی در مقطع ابتدایی و راهنمایی و دبیرستان با قریب به  8000 دانش اموز از اداره مستقل آموزش و پرورش و کمبود شدید مدرسه و معلم رنج می برد.

 

نگاه شما: یک کلاس درس نهضت سواد آموزی

ن : شبنم سرچمی
ت : چهار شنبه 3 / 6 / 1393
اهمیت سواد و سوادآموزی در اندیشه حضرت امام (ره)
 حضرت امام(ره) علم آموزی را عبادت و از حوائج ضروری و اولیه زندگی افراد می شمارند. آن بزرگوار همچنین، مردم را به قیام عمومی برای ریشه کن کردن مشکل بی سوادی، که آن را در کشوری همچون ایران مایه شرم می داند، فرا می خواند.
 
نهضت سواد آموزی

 

تعلیم و تربیت، اساس نظام فکری اسلام است. هدف تعلیم و تربیت اسلامی، تربیت انسان مهذب است و همه برنامه ریزی و فعالیت های برنامه ریزان و معلمان باید برای تحقق این هدف سازماندهی شود تا از این طریق بتوانیم صلح و صفا و سعادت را برای همیشه به جامعه اسلامی مان برگردانیم. دانش آموزی از نگاه اسلام، ابزار دانایی است. از همین رو اولین کلمه و نخستین فرمان آخرین کتاب آسمانی، امر به خواندن است. امام خمینی(ره) آن پیشوای علم و حکمت نیز با اقتدا به سیره نبوی و سنت علوی و با توجه به قدرت سترگ سلاح دانش در جامعه اسلامی، در هفتم دی 1358 با فرمان تأسیس نهضت سوادآموزی، امت مسلمان ایران را متوجه این عزم ملی و فرهنگی کرد و فرمود: « تعلیم و تعلم، عبادتى است که خداوند تبارک و تعالى ما را بر آن دعوت فرموده است‏.» (صحیفه امام، ج‏11، ص: 447)

حضرت امام خمینی (ره) در سخنان خود به مناسبت تأسیس نهضت سوادآموزی فرمود: «از جمله حوایج اولیه براى هر ملت که در ردیف بهداشت و مسکن بلکه مهمتر از آنهاست آموزش براى همگان است. مع الأسف کشور ما وارث ملتى است که از این نعمت بزرگ در رژیم سابق محروم؛ و اکثر افراد کشور ما از نوشتن و خواندن برخوردار نیستند، چه رسد به آموزش عالى.» (صحیفه امام، ج‏11، ص: 446)

در متن پیام حضرت امام خمینی(ره)، دو هدف ارزشمند قرار دارد که می تواند علت تأکید ایشان برسوادآموزی باشد:

1. اهداف کوتاه مدت که شامل آموزش همگانی خواندن و نوشتن به عنوان فریضه ای الهی و رفع محرومیت زدایی از قشر بی سواد جامعه است.

2. اهداف بلندمدت که ارتقای آگاهی و دانش بزرگ سالان نوسواد در زمینه های گوناگون و تبدیل فرهنگ وابسته کشور، به فرهنگی مستقل است و به استقلال فرهنگی و علمی کشور می انجامد.

حضرت امام(ره) علم آموزی را عبادت و از حوائج ضروری و اولیه زندگی افراد می شمارند. آن بزرگوار همچنین، مردم را به قیام عمومی برای ریشه کن کردن مشکل بی سوادی، که آن را در کشوری همچون ایران مایه شرم می داند، فرا می خواند. ایشان در پیامی که در هفتم دی ماه سال 1358 صادر کردند، فرمودند: « مایه بسى خجلت است که در کشورى که مهد علم و ادب بوده و در سایه اسلام زندگى مى‏کند که طلب علم را فریضه دانسته است، از نوشتن و خواندن محروم باشد. ما باید در برنامه دراز مدت، فرهنگ وابسته کشورمان را به فرهنگ مستقل و خودکفا تبدیل کنیم.» (صحیفه امام، ج‏11، ص: 446)

جامعه ای سعادتمند است که به سلاح علم و ایمان مجهز باشد. دین بدون علم، ملعبه دست منافقان زیرک و علم بدون دین، همواره در انحراف بوده است. بنابراین وظیفه مربیان، آن است که این دو بال را به طور موزون و هماهنگ در سوادآموزان تقویت کنند، تا از این طریق بتوانیم جامعه متعادل و سعادتمندی داشته باشیم.

سواد آموزی به توفیق فرمان امام خمینی (س) از یک حرکت محدود فرهنگی، به نهضتی فراگیر تبدیل شد و از آن پس در شمار مقدس ترین آرمانهای انقلاب اسلامی در آمد.به حتم، چنین آرمان مقدسی، شایستگی آن را دارد که در کنار مهم ترین اهداف و برنامه های معجزه قرن، یعنی انقلاب شکوهمند اسلامی بنشیند و سطری طلایی در کارنامه نهضت اسلامی در جهان معاصر باشد. نیاز به توصیه و توجیه نیست؛ زیرا همگان می دانند که آموختن تنها دستاویز انسان در سراشیب نشناختن و ندانستن است. اما همتی بلند می خواهد و توفیقی مداوم.در دین و آیینی که تعلیم و تعلم، عبادت است، جستجوی دانش، فریضه و عالم ارجمندترین کس در میان مردم است، محرومیت از خواندن و نوشتن، بخشودنی نیست. تشکیل نهضت مقدس سوادآموزی، اقتضای روح و مرام انقلاب اسلامی بود و اگر چنین نبود، جای هزار شگفتی و تاسف بود. به یمن فرمان امام خمینی (س) پایه و اساس نهضتی گذارده شد که در هر گام، طاغوتی را شکست و در هر مرحله توفیقی به چنگ آورد.

این هدف ها در پیام تاریخی امام امت که روز هفتم دی ماه سال ۱۳۵۸ به این مناسبت صادر فرمودند، بیان شده است: «ملت شریف ایران، شما مى‏ دانید که در رژیم گذشته آنچه بر ملت مبارز ایران سایه افکنده بود، علاوه بر دیکتاتورى و ظلم، تبلیغات بى‏ محتوا و هیچ را همه چیز جلوه دادن بود. ملتى که در همه ابعاد از حوایج اولیه محروم بود وانمود مى‏ شد که در اوج ترقى است. از جمله حوایج اولیه براى هر ملت که در ردیف بهداشت و مسکن بلکه مهمتر از آنهاست آموزش براى همگان است. مع الأسف کشور ما وارث ملتى است که از این نعمت بزرگ در رژیم سابق محروم؛ و اکثر افراد کشور ما از نوشتن و خواندن برخوردار نیستند، چه رسد به آموزش عالى.

مایه بسى خجلت است که در کشورى که مهد علم و ادب بوده و در سایه اسلام زندگى مى‏ کند که طلب علم را فریضه دانسته است، از نوشتن و خواندن محروم باشد. ما باید در برنامه دراز مدت، فرهنگ وابسته کشورمان را به فرهنگ مستقل و خودکفا تبدیل کنیم و اکنون بدون از دست دادن وقت و بدون تشریفات خسته ‏کننده، براى مبارزه با بی سوادى به طور ضربتى و بسیج عمومى قیام کنیم تا ان شاء اللَّه در آینده نزدیک هر کس نوشتن و خواندن ابتدایى را آموخته باشد. براى این امر، لازم است تمام بیسوادان براى یادگیرى و تمام خواهران و برادران با سواد براى یاد دادن بپاخیزند، و وزارت آموزش و پرورش با تمام امکانات بپاخیزد و از قرطاس‏بازى تشریفات ادارى بپرهیزد. برادران و خواهران ایمانى، براى رفع این نقیصه دردآور بسیج شوید و ریشه این نقص را از بُن بر کنید. تعلیم و تعلم، عبادتى است که خداوند تبارک و تعالى ما را بر آن دعوت فرموده است. ائمه جماعات شهرستانها و روستاها مردم را دعوت نمایند و در مساجد و تکایا، با سوادان نوشتن و خواندن را به خواهران و برادران خود یاد بدهند و منتظر اقدامات دولت نباشند، و در منازل شخصى، اعضاى بی سواد را تعلیم کنند و بیسوادان از این امر سرپیچى نکنند. من از ملت عزیز امید دارم که با همت والاى خود، بدون فوت وقت، ایران را به صورت مدرسه‏اى درآورند، و در هر شب و روز و در اوقات بیکارى یکى- دو ساعت را صرف این عمل شریف نمایند.» (صحیفه امام، ج‏11، ص:446 و 447)

اهمیت مبارزه با بی سوادی بر کسی پوشیده نیست و کم و بیش تمام کشورهای جهان، و به خصوص جوامع در حال توسعه، از دیرباز به اهمیّت این امر پی برده اند. جمهوری اسلامی ایران نیز با توجه اهمیتی که برای امور آموزشی و فرهنگی قائل است، برنامه های گسترده ای برای مبارزه با بی سوادی به انجام رسانده است. تشکیل نهضت سوادآموزی و فعالیت ها و موفقیت های آن در صحنه های بین المللی، شاهد گویایی بر این ادعاست. امید می رود تلاش گسترده و همگانی مردم و مسئوولان دلسوز، به ویژه دست اندرکاران این نهاد بزرگ، پدید آمدن ایرانِ باسواد و با فرهنگ را به زودی امکان پذیر سازد.



:: برچسب‌ها: سواد آموزی, امام خمینی(ره),
ن : شبنم سرچمی
ت : چهار شنبه 27 / 5 / 1393
آمار سواد در ایران

            30 میلیون نفر از جمعیت ایران بی‌سواد و کم سوادند...        

                    

 همشهری آنلاین: به گفته رئیس سازمان نهضت سواد آموزی، طبق سرشماری سال 91، 9 میلیون و 700 هزار بی‌سواد مطلق در جامعه داریم، همچنین 10 میلیون نفر تحصیلات ابتدایی دارند و 10 میلیون نفر تا سطح سیکل تحصیل کرده‌اند. بدین‌ترتیب 30 میلیون نفر از جمعیت ایران بی‌سواد و کم‌سوادند. به گزارش ایسنا علی باقرزاده رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در جمع ائمه جمعه خراسان رضوی که در مجتمع ثامن الائمه برگزار شد، اظهار کرد: سوادآموزی از نکات مهم و اثرگذار تمام کشورهاست و مجامع بین‌المللی پیوسته این موضوع را رصد می‌کرده و گزارش‌هایی از روند پیشرفت کشورها منتشر می‌کنند، بر طبق سند جهانی که توسط دولت ایران به امضا رسیده است، ایران متعهد شده تا سال 2015 میلادی شاخص‌های سواد در جامعه را 50 درصد بهبود بخشد.

وی تعریف مورد قبول از سواد را تنها خواندن و نوشتن دانست و خاطرنشان کرد: تمامی کشورها تلقی که از سوادآموزی دارند مختص به خواندن و نوشتن می‌شود و مهارت‌هایی نظیر سواد فرهنگی و دیجیتالی مدنظر نیست، البته در کشور ما روخوانی قرآن هم جزو مهارت‌های لازم برای سوادآموزی محسوب می‌شود.

باقرزاده با اشاره به پیشرفت‌های علمی کشور، تعداد زیاد بی‌سوادان و کم سوادان را مانع رشد بیشتر دانست و تاکید کرد: ایران بالاترین سرعت تولید دانش در جهان را داراست و در 30 سال گذشته میزان تولید دانش در ایران 18 برابر شده است، این در حالیست که کشورهای فرانسه و آلمان تنها رشد 2 برابری داشته‌اند.

وی ادامه داد: علی‌رغم تمامی پیشرفت‌ها، آسیب‌هایی در نظام آموزشی کشور وجود دارد که یکی از مهم‌ترین آسیب‌ها وجود تعداد زیادی بی‌سواد و کم‌سواد در جامعه است.

باقرزاده به ارائه آمارهایی در خصوص میزان بی‌سوادی در کشور پرداخت و گفت: طبق سرشماری سال 91، 9 میلیون و 700 هزار بی‌سواد مطلق در جامعه داریم، همچنین 10 میلیون نفر تحصیلات ابتدایی دارند و 10 میلیون نفر تا سطح سیکل تحصیل کرده‌اند. بدین‌ترتیب 30 میلیون نفر از جمعیت ایران بی‌سواد و کم‌سوادند.

وی ادامه داد: وجود بی‌سوادان در جامعه عوارض فرهنگی، اقتصادی و سیاسی زیادی برای کشور دارد.

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی به تفاهم‌ این سازمان با شورای سیاست‌گذاری ائمه جماعت اشاره کرد و تصریح کرد: برای حل مشکل بی‌سوادی باید از ظرفیت ائمه جمعه استفاده شود.

وی خواستار این شد که ائمه جماعت در زمینه تبلیغ و ترویج و به وجود آوردن احساس نیاز با این سازمان همکاری کنند و اظهار کرد: تنها کشوری که در زمینه مقابله با بی‌سوادی با مشکلات اقتصادی و امکانات مواجه نیست، ایران است و تنها مشکلی که با آن روبرو هستیم عدم حضور سوادآموزان در سر کلاس‌ها است.

باقرزاده همکاری روحانیت و مبلغان را برای حل مشکل بی‌سوادی خواستار شد و بیان کرد: نهضت آمادگی دارد برای هر سوادآموز تا سقف 400 هزار تومان به کسی که به آن فرد سواد بیاموزد کمک مالی کند و برنامه اصلی ما استفاده از روحانیان در این زمینه است.

وی این برنامه را مختص بی‌سوادان در رده سنی 10 تا 50 سال دانست و تصریح کرد: این برنامه براساس گفته‌های امام تنظیم شده است. در حال حاضر 30 هزار روحانی در پایگاه فرهنگی مساجد و به عنوان مبلغ مشغول فعالیت‌ هستند و با توجه به وجود سه میلیون و 700 هزار بی‌سواد مطلق در بازه سنی 10 تا 50 سال، با استفاده از این ظرفیت روحانیت، می‌توان به حل مشکل بی‌سوادی پرداخت.

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی کشور، آمادگی این سازمان برای همکاری با افراد غیرروحانی که دارای صلاحیت‌های لازم باشند را اعلام کرد و گفت: افرادی که دارای مدرک دیپلم و بالاتر باشند می‌توانند در این طرح، نهضت را همراهی کنند.


ن : شبنم سرچمی
ت : سه شنبه 5 / 5 / 1393
تاریخچه سواد آموزی بزرگسالان در ایران...

تاریخچه سوادآموزی بزرگسالان در ایران و جهان و نقش کتابخانه ها در فعالیتهای سوادآموزی

مقدمه

به نام آنکه جان را فکرت آموخت، عالم هستی را به درک و شعور آفرید ، انسان را خلیفه خود در زمین منصوب کرد، پیامبران را بعنوان معلمان حرکت بنیادین فرستاد و کتابهای آسمانی را چون نور هدایت بدستشان داد تا ظلمات جهل و تاریکی را با تعلیم و تزکیه بزداید.

نهضت آموزش و یادگیری از ابتدای آفرینش چون خورشید که به عالم هستی می تابد، استمرار داشته و  تا پایان حیات جهان نیز تداوم خواهد داشت. بی تردید برای درک این حضور و بروز علوم  و دانش بشری و حضور در چرخه لایتناهی علم باید به سلاح آگاهی مجهز بود. آگاهی نور هدایت برای رهروان جهان دانش است، راهی که به حق و عدالت منتهی میشود، قدرت تمیز را هدیه می دارد، سره را از ناسره جدا میکند، حق را میشناساند و طلب آنرا جاودانه می سازد.

در عالم خلقت مخلوقی چون انسان، در آغاز بی سواد پای به عرصه وجود مبگذارد و بدین سان  رشد و کمال آدمی در کودکی، جوانی و بزرگسالی برگرفته از سواد، علم و دانش است... بدین گونه است که بی سوادی در  بزرگسالان چون چتری تیرگی ندانستن را برای همیشه پایدار نگه می دارد. و این شاید سرآغاز نهضت اشاعه و توسعه سواد آموزی درهمه نسلها باشد. در این راه پرفراز و نشیب کسب مهارتهای سواد آموزی اولین پله های دستیابی به نردبان دانش و آگاهی است، بی سوادی در صد بالایی از افراد جامعه زمینه ایی برای عدم آگاهی، فقدان تخصص ها و مهارتهای لازم در جهت ایجاد جامعه ائی مستقل، آگاه و تواناست .

بی سوادی و کم سوادی از جمله مهمترین مسائلی است که در حال حاضر، دامنگیر بسیاری از جوامع انسانی است.

بررسی های اخیر سازمان ملل متحد نشان می دهد که این مساله مشکلی همگانی بوده و به دلیل افزایش تعداد بی سوادان، مساله بی سوادی روز بروز دارای اهمیت بیشتری می گردد.

 آمار یونسکو نشان میدهد در سراسر جهان حدود یک میلیارد نفر بی سواد زندگی می کنند که با وجود تلاشها و کوششهای فراوان سازمانهای ملی و بین المللی هنوز بسیاری از مردم از نعمت خواندن و نوشتن محروم هستند.

امروزه یکی از برنامه های اساسی دولتهای موفق، مبارزه و کنترل بی سوادی و هدایت مردم تحت پوشش این امر به سوی معرفت و دانایی است.

  سواد آموزی پایه و سواد آموزی تابعی

باسواد چه کسی است

 سوادآموزی را نمی ‌توان صرفا برحسب جنبه‌های عملی آن بدون ارتباط با هدفها و زمينه آن تعريف كرد.

ارزيابی و سنجش هدفهای وسيعتر سوادآموزی، جدا از تأثيرات محيطی، كاری دشوار و غيرممكن است.

طبق تعريف يونسكو «باسواد كسی است كه توان درك، خواندن و نوشتن جملات يا عبارات ساده مورد نياز زندگی روزمره را دارد. اين مفهوم سوادآموزی پايه به منزله اولين قدم براي تحقق هر چه بيشتر سوادآموزی تابعی و فراگيری مهارتهای كاربردی است. يونسكو  در سال 1978 باسواد تابعی را اين چنين تعريف می ‌كند: ” با سواد تابعی شخصی است كه پس از كسب مهارتها و معلومات اساسی بتواند در كليه فعاليتهای اجتماعی كه مستلزم داشتن سواد است به نحو مؤثری شركت جويد و با استفاده از تواناييهای خواندن و نوشتن و حساب كردن بتواند برای رشد خود و توسعه جامعه‌اش گام بردارد”. به عبارت دقيق‌تر سوادآموزی ” تابعی” خود تابعی از تغييرات محيطی و زمينه‌های (فكری) هر جامعه در زمانهای مختلف است.


[ ادامه مطلب ] |
ن : شبنم سرچمی
ت : سه شنبه 5 / 5 / 1393
کمک ۹.۳ میلیون دالری سویدن به برنامه سواد آموزی افغانستان

به گزارش خبرگزاری آوا، این برنامه توسط معینیت سوادآموزی با همکاری تخنیکی UNESCO اجرا می گردد و هدف آن، توسعه سواد (ELA) در افغانستان می باشد. در تداوم سلسله همکاری های دراز مدت سویدن در بخش تعلیم و تربیت در افغانستان، این کشور ۹.۳ میلیون دالر (۵۰۰ میلیون افغانی) را از طریق برنامه تعلیمی، ساینس و فرهنگی سازمان ملل در راستای تقویت برنامه سواد آموزی در کشور، مساعدت نمود. این مطلب در کنفرانس ملی انکشاف سواد آموزی در کابل عنوان شد.کمک ۹.۳ میلیون دالری سویدن به برنامه سواد آموزی افغانستان

فاروق وردک، وزیر معارف در بیانیۀ افتتاحیه‎ی این کنفرانس، گفت: وزارت معارف در زمینه تطبیق برنامه های متعدد سواد آموزی تلاشهای بسیاری نموده است.
وی خاطر نشان کرد که طی سال جاری، ۷۷۰۰۰۰ نفرسواد آموز جدید در ۳۰۸۰۰ باب کورس و ۷۸ مکتب سواد آموزی، مصروف آموختن می باشند.
به گفته‏ی وی، طی دوازده سال گذشته، ۲.۶ میلیون نفر از طریق کورسهای سواد آموزی باسواد شده اند و چنانچه این روند ادامه یابد، در هفت سال آینده تعداد افراد بی سواد که بین ۱۸ تا ۴۵ سال می باشند، به طور چشمگیری کاهش می یابد.
پیتر سیمنبی سفیر کشور سویدن نیز در این کنفرانس گفت: توسعه سواد (ELA) در افغانستان ، برنامه ای ملی بوده و از سال ۲۰۰۸ این کار آغاز تا اکنون ادامه دارد.
وی افزود: این برنامه توانسته است، سطح سواد ۶۰۰۰۰۰ تن را در سراسر کشور افزایش دهد که ۶۰ درصد از این تعداد را بانوان تشکیل می دهند.
سفیر کشور سویدن ضمن قابل قبول ارزیابی نمودن پیشرفت های وزارت معارف در تمام عرصه ها از جمله بخش سواد آموزی، به تداوم کمک های کشور متبوعش تاکید ورزید و متعهد گردید معینیت سواد آموزی را در راستای تحقق برنامه های مطرح شده آن به طور مستمر همکاری هم جانبه می نماید.
گفتنی است، در این کنفرانس نثاراحمد بهاوی به حیث سفیر سواد تعیین شد.
قابل ذکر است که امروز آغاز نشرات ویبسایت معینیت سواد آموزی نیز به هدف آگاهی هموطنان از پیشرفت ها و کار کردهای معینیت سوادآموزی رسماً از سوی وزیر معارف افتتاح گردید.


ن : شبنم سرچمی
ت : چهار شنبه 23 / 4 / 1393
سطح سواد در جهان و جایگاه ایران
سطح سواد در جهان و جایگاه ایران

بنا بر اطلاعات آماری که در سایت نیشن مستر از منابع معتبر جهانی از 205 کشور جهان ارائه شده است سطح سواد جهانی 83.6 درصد است(این آمار از سال 2000 تا 2008 از کشور های مختلف بدست آمده است). البته توزیع سطح سواد در جهان نابرابر است به این معنی که کشور های توسعه یافته بیشترین سواد و کشور های ضعیف کمترین آن را دارند.در این زمینه به ترتیب قاره اروپا بالاترین سپس آمریکا شمالی و روسیه و آسیای مرکزی و آمریکای جنوبی و آسیای شرق و جنوب شرقی و خاورمیانه و در نهایت آفریقا قرار دارد. همانطور که یکی ار شاخص های توسعهمربوط به منابع انسانی می شود لذا داشتن سواد می تواند یک کشوررا در ابعاد مختلف به رشد و بالندگی برساند.

جامعه ای را در نظر بگیرید که همه افراد آن با سوادند وهمه (زن و مرد) بطور برابر از امکانات تحصیل برخوردار هستند. از طرف دیگر جامعه ای را در نظر بگیرید اکثریت افراد آن بی سواد هستند و امکانات تحصیل برابر برای همه وجود ندارد.

در این دو جامعه فرضی چه اتفاقی خواهد افتاد؟ کدام جامعه فرزندان خود را خوب تربیت خواهد کرد؟ سطح بهداشت در این دو جامعه چگونه است؟ سطح فرهنگ چطور؟ پیشرفت و بالندگی در کدام جامعه وجود دارد؟ به سطح ابتکارات و اختراعات و تحولات اجتماعی و آگاهی نسبت به حقوق اجتماعی و غیره نگاهی بیندازید، آن موقع است که شما متحیّر خواهید شد .

مقایسه سطح سواد در بین کشورهای توسعه یافته و عقب مانده گویای مطالب فوق است. در یک سو کشورهایی قرار دارند که جمعیت آنها صد در صد(یا نزدیک به آن) با سواد هستند مثل، فنلاند و نروژ و ژاپن و آمریکا و غیره و در سویی دیگر کشورهایی قرار دارند که پائین ترین سطح سواد را در بین مردمان جهان دارند و جزء عقب مانده ترین کشورها هستند. مثل بورکینافاسو (21.8 درصد) و افغانستان (28 درصد) و نیجر (29 درصد).

همچنین مقایسه سطح سواد مردان و زنان در کشورهای جهان نشان می دهد که چگونه هنوز در بسیاری از کشورهای جهان سطح سواد زنان نسبت به مردان کمتر است. این اختلاف در کشور های عقب مانده بسیار بالاست اما در کشورهای توسعه یافته تقریبا برابر است. به چند نمونه توجه کنید:

فنلاند: زنان100%، مردان 100%

آمریکا: زنان%99 ، مردان99%

فرانسه: زنان99%، مردان99%

روسیه: زنان 99.5% ، مردان 99.7%

..................................................

هند: زنان48.3% ، مردان 70.2%

ترکیه: زنان 79.6، مردان 95.3%

عراق: زنان 24.4%، مردان 55.9%

افغانستان: زنان 12.6%، مردان 43.1%

اما وضعیت کشور ما هماز نظر سواد در منطقه زیاد مناسب نیست. برخی از کشورها مثل ترکیه، کویت، بحرین، قطر وضعیت بهتری نسبت به ما دارند. بنا بر اطلاعات نهادهای داخلی، سطح سواد در کشور حدود 82%(زنان 78% مردان 86%) است در این صورت کشور ما از نظر سواد در رتبه 140 تا 150 در جهان قرار خواهد گرفت(که برای ما ایرانی ها شایسته نیست).

گرچه بعد از انقلاب فعالیت نهضت سواد آموزی در کنار آموزش و پرورش موجب با سوادی حدود ده میلیون نفر شده است. ولی هنوز 14 درصد بی سواد در کشور داریم (این می تواند برای یک کشور مدعی چون ایران یک فاجعه باشد.)

میانگین سواد در کشور ما بنا به آمار های مختلف 5 تا 6 سال ممکن است باشد و این نشان میدهد که افراد با سواد جامعه، کم سواد هستند. این میانگین در کشور آمریکا 12 سال، در نروژ 11.8، در کانادا 11.6، در ژاپن 9.5، در کویت 7.1 و در افغانستان 1.7 سال است.

مبارزه با بیسوادی در جامعه ای که میراث گذشته را به یدک می کشد سخت و دشوار است و عده ای زیادی از بیسوادان بالای 50 سال سن دارند و آموزش آنها بعضا غیر ممکن است. همچنین آموزش افراد کم توان ذهنی و افرادی که از نظر بینایی و شنوایی مشکل دارند نیازمند به توجه و همت و برنامه ریزی مسئولان است. به امید روزی که بتوانیم ریشه بیسوادی را در سر زمین ایران ریشه کن کنیم و همانطور که در برنامه چشم انداز 20 ساله پیش بینی شده است، ایران را در منطقه به مقام اول تبدیل کنیم.

www.classro.blogsky.com

 


ن : شبنم سرچمی
ت : چهار شنبه 23 / 4 / 1393
آموزش بزرگسالان نوشته ی: حسن فصیحی

چکیده

هدف از نگارش این مقاله بررسی تاریخچه آموزش بزرگسالان در جهان و ایران است. در این مقاله سیر تحول این نوع از آموزش در جهان، به ویژه بعد از جنگ جهانی دوم با توجه به نتایج کنفرانس ها و گردهمایی های بین المللی و نیاز کشور به نیروی انسانی کارامد برای رشد و توسعه تشریح گردیده است. در ادامه به بررسی این روند در کشور ایران پرداخته شده است و تاریخ پیدایش آموزش بزرگسالان به عنوان یک آموزش دولتی در قبل و بعد از انقلاب مورد بررسی قرار گرفته است و در نهایت به فعالیت ها و طرح هایی که در این دوران تصویب و اجرا شده است، اشاره گردیده است...


[ ادامه مطلب ] |
ن : شبنم سرچمی
ت : چهار شنبه 23 / 4 / 1393
ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﻘﺎﻳﺴﻪاي ﺗﺎﺛﻴﺮ آﻣﻮزش ﺳﻮاد اﻃﻼﻋﺎﺗﻲ ﺗﻮﺳﻂ «ﻛﺘﺎﺑﺪار» و «ﻣﻌﻠﻢ» ﺑﺮارﺗﻘﺎي ﻣﻬﺎرتﻫﺎي ﺳﻮاد اﻃﻼﻋﺎﺗﻲ داﻧ

ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﻘﺎﻳﺴﻪاي ﺗﺎﺛﻴﺮ آﻣﻮزش ﺳﻮاد اﻃﻼﻋﺎﺗﻲ ﺗﻮﺳﻂ «ﻛﺘﺎﺑﺪار» و «ﻣﻌﻠﻢ» ﺑﺮارﺗﻘﺎي ﻣﻬﺎرتﻫﺎي ﺳﻮاد اﻃﻼﻋﺎﺗﻲ داﻧﺶآﻣﻮزان
دﺑﻴﺮﺳﺘﺎنﻫﺎي ﻫﻮﺷﻤﻨﺪ دﺧﺘﺮاﻧﻪ ﺷﻬﺮ ﺗﻬﺮان

ﻧﺴﺘﺮن ﭘﻮرﺻﺎﻟﺤﻲ (ﻧﻮﻳﺴﻨﺪه ﻣﺴﺌﻮل)
داﻧﺸﺠﻮي دﻛﺘﺮي ﻛﺘﺎﺑﺪاري و اﻃﻼع رﺳﺎﻧﻲ داﻧﺸﮕﺎه ﺗﻬﺮان poursalehi@ut.ac.ir
ﻓﺎﻃﻤﻪ زﻧﺪﻳﺎن
اﺳﺘﺎدﻳﺎر ﮔﺮوه ﻋﻠﻮم ﻛﺘﺎﺑﺪاري و اﻃﻼع رﺳﺎﻧﻲ داﻧﺸﮕﺎه ﺗﺮﺑﻴﺖ ﻣﺪرس zandian@modares.ac.ir
ﻓﺎﻃﻤﻪ ﻓﻬﻴﻢ ﻧﻴﺎ
اﺳﺘﺎدﻳﺎر ﮔﺮوه ﻋﻠﻮم ﻛﺘﺎﺑﺪاري و اﻃﻼع رﺳﺎﻧﻲ داﻧﺸﮕﺎه ﺗﻬﺮان Fahimnia@ut.ac.ir

ﭼﻜﻴﺪه  
ﻫﺪف: اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻫﻤﻴﺖ آﻣﻮزش ﺳﻮاد اﻃﻼﻋﺎﺗﻲ ﺑﻪ داﻧﺶ آﻣﻮزان، ﺿﻤﻦ ﻃﺮاﺣﻲ ﻳﻚ دوره آﻣﻮزﺷﻲ، ﺑﻪ ﺑﺮرﺳﻲ ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ اي ﺗﺎﺛﻴﺮ آﻣﻮزش ﻣﻬﺎرت ﻫﺎي ﺳﻮاداﻃﻼﻋﺎﺗﻲ از ﺳﻮي ﻣﻌﻠﻢ و ﻛﺘﺎﺑﺪار در دو دﺑﻴﺮﺳﺘﺎن ﻫﻮﺷﻤﻨﺪ ﭘﺮداﺧﺘﻪ اﺳﺖ، و ﺳﻌﻲ در ﻳﺎﻓﺘﻦ ﻓﺮد ﻣﺴﺌﻮل اﻳﻦ آﻣﻮزشﻫﺎ در ﻣﺪارس دارد.
روش: ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ از ﻧﻮع ﻛﺎرﺑﺮدي اﺳﺖ و از روشﻫﺎي ﻛﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪاي و ﺷﺒﻪ ﺗﺠﺮﺑﻲ ﺑﻬﺮه ﻣﻲﮔﻴﺮد. از ﻣﻴﺎن دوازده ﻣﺪرﺳﻪ ﻫﻮﺷﻤﻨﺪ ﺷﻬﺮ ﺗﻬﺮان، دﺑﻴﺮﺳﺘﺎن ﻫﺎي دﺧﺘﺮاﻧﻪ آﺑﺴﺎل و ﻧﺪاي آزادي ﻛﻪ از ﺷﺒﺎﻫﺖ ﺑﻴﺸﺘﺮي ﺑﻪ ﻟﺤﺎظ زﻳﺮﺳﺎﺧﺖﻫﺎي ﻓﻨﺎوري اﻃﻼﻋﺎت و ﺳﺎﺑﻘﻪ ﻫﻮﺷﻤﻨﺪ ﺑﻮدن ﺑﺮﺧﻮردار ﺑﻮدﻧﺪ، اﻧﺘﺨﺎب ﺷﺪﻧﺪ. در دﺑﻴﺮﺳﺘﺎن آﺑﺴﺎل ﻛﺘﺎﺑﺪار ﻣﺘﺨﺼﺺ و در دﺑﻴﺮﺳﺘﺎن ﻧﺪاي آزادي ﻳﻜﻲ از دﺑﻴﺮان، ﺑﻪ آﻣﻮزش ﻣﻬﺎرتﻫﺎي ﺳﻮاد اﻃﻼﻋﺎﺗﻲ ﻃﻲ 4 ﺟﻠﺴﻪ ﭘﺮداﺧﺘﻨﺪ.
ﻳﺎﻓﺘﻪﻫﺎ: ﭘﻴﺶ از آﻣﻮزش ﻣﻬﺎرتﻫﺎي ﺳﻮاداﻃﻼﻋﺎﺗﻲ، داﻧﺶ آﻣﻮزان دو دﺑﻴﺮﺳﺘﺎن ﻣﻮرد ﺳﻨﺠﺶ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ و ﻃﺒﻖ ﻧﺘﺎﻳﺞ آزﻣﻮن t ﻣﺴﺘﻘﻞ ﺗﻔﺎوت ﻣﻌﻨﺎداري ﻣﻴﺎن داﻧﺶ آﻣﻮزان دو دﺑﻴﺮﺳﺘﺎن ﭘﻴﺶ از آﻏﺎز آﻣﻮزش وﺟﻮد ﻧﺪاﺷﺖ. ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﺗﻔﺎﺿﻞ ﻧﻤﺮات ﭘﺲ آزﻣﻮن و ﭘﻴﺶ آزﻣﻮن ﻧﺸﺎن داد، ﻛﺘﺎﺑﺪار ﺑﻪ ﻣﻴﺰان 1/33 و ﻣﻌﻠﻢ ﺑﻪ ﻣﻴﺰان 0/07 در ارﺗﻘﺎي ﻣﻬﺎرتﻫﺎي ﺳﻮاد اﻃﻼﻋﺎﺗﻲ داﻧﺶ آﻣﻮزان ﻣﻮﺛﺮ ﺑﻮدهاﻧﺪ و ﺑﺮ اﺳﺎس آزﻣﻮن t زوﺟﻲ ﻣﻴﺰان ﺗﻐﻴﻴﺮات ﺗﻨﻬﺎ در ﮔﺮوه ﺗﺤﺖ ﺗﻌﻠﻴﻢ ﻛﺘﺎﺑﺪار ﻣﻌﻨﺎدار ﺑﻮده اﺳﺖ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺗﻐﻴﻴﺮ ﻣﻌﻨﺎداري در ﻧﻤﺮه ﺳﻮاد اﻃﻼﻋﺎﺗﻲِ ﭘﻴﺶ و ﭘﺲ آزﻣﻮن دو ﮔﺮوه آﻣﻮزش دﻳﺪه ﺑﻪ وﺳﻴﻠﻪ ﻣﻌﻠﻢ و ﻛﺘﺎﺑﺪار رخ داده اﺳﺖ.
واژهﻫﺎي ﻛﻠﻴﺪي: ﻛﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪ آﻣﻮزﺷﮕﺎﻫﻲ، ﺳﻮاد اﻃﻼﻋﺎﺗﻲ، ﻣﺪارس ﻫﻮﺷﻤﻨﺪ، ﺳﻨﺠﺶ، ﺷﻬﺮ ﺗﻬﺮان


ن : شبنم سرچمی
ت : جمعه 18 / 4 / 1393
ریشه کنی بی سوادی از شعار تا اجرا
تحرک، رشد، پیشرفت و سعادت جوامع مختلف در اولین گام با موضوع سواد ارتباطی تنگاتنگ دارد. بنا بر آمار موجود در سال ١٩٧٠ جمعیتی بالغ بر ٨٥٤ میلیون نفر از کل جهان یعنی چیزی حدود ٤٠ درصد بی سواد در کشورهای مختلف وجود داشته است. از این رو تلاش های زیادی در کشورهای مختلف به ویژه کشورهای غربی و اروپایی برای کنترل این معضل صورت گرفت که در سال ٢٠٠٥ این نرخ با ٢٢ درصد کاهش به ١٨ درصد معادل ٧٨٠ میلیون نفر رسید. نکته جالب این که سهم کشورهای توسعه یافته از آمار بی سوادان جهان تنها یک درصد بود و ٧٠ درصد آن مربوط بود به کشورهای حوزه جنوب و غرب آسیا که ایران را نیز شامل می شود.


[ ادامه مطلب ] |
ن : شبنم سرچمی
ت : شنبه 17 / 4 / 1393
مکتب خانه و تاریخچه مدرسه در ایران و کشورهای اروپایی

نخستین بار در سال 1324 هـ. ق مدرسه ای به نام مدرسه دوشیزگان توسط بانو بی بی خانم وزیراف، برای دختران گشایش یافت. اما اقدام جسورانه وی با مخالفت بسیاری روبرو گشت به طوری که پاره ای ازمخالفان تصمیم به ویران کردن مدرسه گرفتند. طی فشارهای بی رویه مخالفان مدرسه دوشیزگان، بی بی خانم به وزارت معارف شکایت نمود. اما در جواب به وی گفته شد که صلاح در این است که مدرسه تعطیل شود. سرانجام، با وجود ایستادگی بی بی خانم در برابر مشکلات، مدرسه دوشیزگان تعطیل شد.

تشکیلات آموزش و پرورش در ایران از دوران باستان تا کنون تغییرات و دگرگونی های فراوانی داشته است.دردوران هخامنشیان آموزش بیشتر جنبه مذهبی و حکومتی داشت و به سه نوع تقسیم می شد.نخستین سازمان آموزشی خانواده بود، والدین هر طفل مسئولیت داشتند، فرزندان خود را براساس موازین دین زرتشت تربیت کنند. پس از آن آموزش در آتشکده ها بود که به تدریج گسترش یافت ودر کنار این آتشکده ها فرهنگستان هایی هم به وجود آمد. علاوه براین دو نوع آموزش که ویژه همگان بود سازمان های تربیتی و آموزشگاه های درباری بودند که در قلب کاخ ها قرار داشتند و ویژه شاهزادگان و بزرگان بود. مسئولیت عمده این آموزشگاه ها در پرورش مدیران برای اداره مملکت و تربیت شاهزادگان برای به دست گرفتن حکومت خلاصه می شد و از آموزش علوم و فنون مختلف خبری نبود...


[ ادامه مطلب ] |
ن : شبنم سرچمی
ت : شنبه 17 / 4 / 1393
معرفی ‌١٠٠ كشور برتر جهان از نظر شاخص كیفیت زندگی

نشریه آمریكایی نیوزویك در تازه‌ترین گزارش خود به معرفی بهترین كشورهای جهان از نظر شاخص‌های مختلف زندگی كردن پرداخت. در بین 100 كشور مورد مطالعه فنلاند به عنوان بهترین كشور جهان برای زندگی كردن انتخاب شده است.
در این رده‌بندی پس از فنلاند كشورهای سوئیس، سوئد و استرالیا در رده‌های دوم تا چهارم قرار گرفته‌اند. همچنین پرجمعیت‌ترین كشورهای جهان یعنی چین و هند نیز به ترتیب در رده‌های 59 و 78 جای گرفته‌اند. رتبه كشورهای سنگاپور، مالزی و سری‌لانكا نیز به ترتیب 20، 37 و 66 اعلام شده است. همسایه شرقی ایران یعنی پاكستان نیز كه اخیرا با سیل ویرانگری مواجه شده در رده‌ای بهتر از 89 قرار نگرفته است.
در قعر جدول رده‌بندی نیز نام كشورهایی مانند بوركینافاسو، نیجریه، كامرون، زامبیا، اوگاندا، موزامبیك، اتیوپی، تانزانیا، یمن، سنگال و ماداگاسكار مشاهده می‌شود.


[ ادامه مطلب ] |
ن : شبنم سرچمی
ت : شنبه 17 / 4 / 1393
از هر 5 اروپایی تا 15 سال، یک نفر سواد خواندن و نوشتن ندارد!!!
   

اگر چه اروپا به «مهد علم و تمدن» مشهور است، اما دستآورد امروز آنها حاصل تلاش بی‌وقفه‌ی گذشتگان دور می‌باشد، اما حاصل نیم‌ قرن غرور و فخر بی‌جا، خوش‌گذرانی و بی‌خیالی، به جز افزایش نرخ بی‌سوادی، جرم، جنایت، خودکشی و ... نخواهد بود.

منبع: «iranpn.com»:

زنگ خطر کمیسیون اروپا به صدا درآمد - اروپا با خطر رشد بی‌سوادی مواجه شده است. خبرگزاری «Bild» در سوتیتر خود می‌نویسد: «اگر چه خواندن کتاب و نوشتن یک نامه برای بسیاری امری طبیعی است، اما برای بسیاری دیگر از مردم، آن هم در قلب اروپا، مشکل صعب و مانعی غیر قابل عبور است».

این خبرگزاری به نقل از کمیسیون اروپا می‌افزاید: بنا بر گزارش کمیسیون اروپا، از هر 5 نفر تا سن 15 سال، یک نفر قادر به خواندن و نوشتن درست نیست. در این گزارش آمده است: «هم چنین سواد حدود 80 میلیون نفر از بزرگسالان اروپایی – که یک سوم نیروی کار را تشکیل می‌دهند – فقط به خواندن و نوشتن و نیز بلد بودن همان مهارت اساسی (شغل خود) محدود می‌گردد. این کمیسیون در اطلاعیه خود تأکید نموده است که زمان «مبارزه با بی‌سوادی» اکنون است. کمیسر آموزش و پرورش اتحادیه اروپا «Vassiliou» روز سه شنبه در بروکسل اعلام کرد: بسیاری از اروپایی‌ها خود را فقط در همان شغل خود می‌بینند و به طور کلی از مشارکت در جامعه حذف شده‌اند، چرا که آنها فاقد سواد پایه می باشند.

وی افزود: در تدوین طرحی است که بتواند تا سال 2020، رقم دانش‌آموزانی که با خواندن و نوشتن و همچنین ریاضیات و علوم پایه مشکل اساسی دارند را به زیر 15٪ تقلیل دهد. بنا بر این گزارش گروه‌های کارشناسی متخصصی موظف شده‌اند تا پیشنهادات اجرایی خود را تا اواسط سال آینده تدوین و در اختیار این کمیسیون قرار دهند.


ن : شبنم سرچمی
ت : شنبه 17 / 4 / 1393
سوادآموزي از نگاه اسلام

یک جرعه آفتاب

به کوشش: ابرهیم اخوی

● پیامبر اعظم(ص): «برتری دانشمند بر عابد، مانند برتری ماه شب چهاردهم بر سایر ستاره هاست».[1]

● پیامبر اعظم(ص): «دانا در میان نادانان همانند زنده ای است در میان مردگان».[2]

● پیامبر اعظم(ص): «خداوند جویندگان دانش را دوست دارد».[3]

● پیامبر اعظم(ص): «آموزگار و یادگیرنده در پاداش شریکند؛ دو سهم آن برای آموزگار و یک سهم از آن سوادآموز است».[4]

● پیامبر اعظم(ص): «آن که زمانی با دشواری یادگیری و سوادآموزی نسازد، عمری در خواری نادانی بماند».[5]

● پیامبر اعظم(ص): «دانش پژوه (سوادآموز) زیر سایه فرشتگان است، زندگی اش پر برکت شود و چیزی از روزی اش کم نگردد».[6]

● امام علی(ع): «هیچ گنجی سودمندتر از دانش نیست».[7]

● امام علی(ع): «سواد آموختن به کسی که از آن بی بهره است، صدقه است».[8]

● امام علی(ع): «کمال دین در دانش اندوزی و عمل به آن است».[9]

● امام علی(ع): «ای مؤمن! دانش و ادب، بهای تو هستند، پس در فراگیری آن بکوش!»[10]

● امام علی(ع): «نادان کوچک است اگر چه کهن سال باشد و دانا بزرگ است اگر چه خردسال باشد».[11]

● امام علی(ع): «هیچ هم نشینی بدتر از جهل و نادانی نیست».[12]

● امام باقر(ع): «مردم چهار گروه اند: کسی که می داند و می داند که می داند، چنین شخصی راه بلد و عالم است، از او پیروی کنید؛ کسی که می داند ولی از دانش خود باخبر نیست، او خفته است، بیدارش کنید؛ کسی که نمی داند و از ناآگاهی خود باخبرست، او جاهل است، یادش دهید؛ کسی که نمی داند و خود را دانا می پندارد، او گمراه است هدایتش کنید».[13]

● امام صادق(ع): «پادشاهان بر مردم حکومت می کنند و دانشمندان بر پادشاهان!»[14]

علم بهتر است یا ثروت؟

امام علی(ع) می فرماید: «به هفت دلیل علم از ثروت بهتر است:

1. علم میراث پیامبران است و ثروت میراث فرعون ها؛

2. با دادن و انفاق علم چیزی از آن کم نمی شود ولی از مال کم می شود؛

3. ثروت نیازمند نگه دارنده و محافظ است در حالی که علم نگه دارنده صاحب آن است؛

4. دانش همراه همیشگی است ولی ثروت تنها تا هنگام مرگ انسان را همراهی می کند؛

5. مال برای مؤمن و کافر به دست می آید در حالی که علم (واقعی) تنها به مؤمن ارزانی می شود؛

6. همه مردم در دین خود به عالم نیاز دارند، ولی به ثروتمند نه؛

7. دانش، انسان را در عبور از صراط یاری می کند ولی مال مانع می شود و آن را دشوار می کند».[15]


 

 


[ ادامه مطلب ] |
ن : شبنم سرچمی
ت : شنبه 17 / 4 / 1393
پیام هایی به مناسبت سواد آموزی...

گلستان فطرت

در میان موجودات عالَم تنها انسان است که می تواند راه کمال بپیماید و صفت حضرت حق را در خود متجلّی سازد. نه ملائک را چنین استعدادی است و نه موجود دیگری می تواند به چنین مقامی برسد. سرّ این عظمت روحی در این است که در فطرت آدمی بذرهای رشد و اعتلا نهاده شده و او را مستعدّ تقرب به حق تعالی کرده است. اگر فضای زندگی سالم باشد و عطر دل انگیز ارزش های الهی و انسانی در آن به مشام برسد و اگر بندگی خدا سرلوحه زندگی آدمی باشد، این بذرها رشد می کنند، سر بر می آورند و گلستان فطرت را با همه زیبایی هایش به نمایش می گذارند. امّا به شرط این که بتواند استعدادهای نهفته این گلستان را از قوّه به فعل آورد و به سوی علم و دانش قدم بردارد.

هدف تعلیم و تربیت اسلامی

تعلیم و تربیت، اساس نظام فکری اسلام است. هدف تعلیم و تربیت اسلامی، تربیت انسان موحّد است و همه برنامه ریزی و فعالیت های برنامه ریزان و معلمان باید برای تحقق این هدف سازماندهی شود تا از این طریق بتوانیم صلح و صفا و سعادت را برای همیشه به جامعه اسلامی مان برگردانیم.


[ ادامه مطلب ] |
ن : شبنم سرچمی
ت : شنبه 17 / 4 / 1393
تعلیمات اجباری

تعلیمات اجباری، قانونی که طبق آن همة اتباع هر کشور موظف اند دورة آموزش عمومی، شامل مقدمات علوم گوناگون، را بگذرانند. تأکید این دوره بیشتر بر خواندن و نوشتن و حساب کردن است. در هر کشوری بسته به نظام آموزشی و امکانات، یک مقطع تحصیلی را پایة آموزش عمومی می دانند و همگان باید مدرک آن پایه را بگیرند(حسینی نسب و اقدم، ذیل «آموزش عمومی »).
نخستین بار پس از انقلاب فرانسه در سال 1789، آموزش و پرورش ملی در آن کشور پایه ریزی شد و دولت موظف شد که آموزش عمومی و ابتدایی رایگان به وجود آورد. سپس در دیگر کشورهای اروپایی و نیز امریکا ایجاد نظام آموزش و پرورش عمومی از برنامه های اصلی دولتها گردید(گلشن فومنی، ص 33ـ34، 37، 39) و در اواسط قرن نوزدهم، قوانین آن در کشورهای متعدد به تصویب رسید(هوسن ، ص 13).
با روشن شدن نسبت مستقیمِ تحولات اجتماعی با آموزش عمومی، مبارزه با بی سوادی در کشورهای توسعه نیافته اهمیت یافت. در دسامبر 1919 لنین طی فرمانی کلیة شهروندان هشت تا پنجاه سالة شوروی را موظف به آموختن خواندن و نوشتن اعلام کرد(له، ص 10).


ن : شبنم سرچمی
ت : شنبه 17 / 4 / 1393
خاطرات معلمان افغانستانی

چند روزی به آمدن عید مانده بود. بیشتر بچه ها غایب بودند، یا اکثرا رفته بودند به شهرهای خودشان یا گرفتار کارهای عید بودند. اما استاد بدون هیچ تأخیری آمد در صنف و شروع کرد به درس دادن. استاد خشک و مقرراتی ما خود مزیدی شده بر دشواری. بالاخره ساعت درسی را به پایان بود که یکی از بچه ها خیلی آرام گفت: استاد! آخر سالی دیگه بسه!
استاد هم دستی به سر تهی از موی خود کشید! و عینکش را از روی چشمانش برداشت و همین طور که آن را می گذاشت روی میز خودش هم برای اولین بار روی چوکی نشست.
استاد ۵۰ ساله‌ مان با آن کرتی قهوه‌ای سوخته‌ای که به تن داشت، گفت: حالا که توانستید من را از درس دادن بیاندازید، بگذارید خاطره ای را برایتان تعریف کنم. من حدودا ۲۱ یا ۲۲ ساله بودم، پدر و مادرم کشاورز بودند با دست های چروک خورده و آفتاب سوخته، دست هایی که هر وقت آن ها را می دیدم دلم می خواست ببوسمشان، بویشان کنم، کاری که هیچ وقت اجازه آن را به خود ندادم با پدرم بکنم اما دستان مادرم را همیشه خیلی آرام مثل “ماش پلو” که شب عید به شب عید می خوردیم بو می کردم و در آخر بر لبانم می گذاشتم.
استادمان حالا قدری هم با بغض کلماتش را جمله می کند: نمی دانم بچه ها شما هم به این پی بردید که هر پدر و مادری بوی خاص خودشان را دارند یا نه؟ ولی من بوی مادرم را همیشه زمانی که نبود و دلتنگش می شدم از چادر کهنه سفیدی که گل های قرمز ریز روی آن ها نقش بسته بود حس می کردم، چادر را جلوی دهان و بینی‌ام می گرفتم و چند دقیقه با آن نفس می کشیدم… اما نسبت به پدرم مثل تمام پدرها هیچ وقت اجازه ابراز احساسات پیدا نکردم جز یک بار، آن هم نه به صورت مستقیم.
نزدیکی های عید بود، من تازه معلم شده بودم و اولین حقوقم را هم گرفته بودم، صبح بود، رفتم آب انبار تا برای شستن ظروف صبحانه آب بیارم. از پله ها بالا می آمدم که صدای خفیف هق هق مردانه ای را شنیدم، از هر پله ای که بالا می آمدم صدا را بلندتر می شنیدم. ... استاد حالا خودش هم گریه می کنه...
پدرم بود، مادر هم آرامش می کرد، می گفت آقا! خدا بزرگ است، خدا نمیگذارد ما پیش بچه ها کوچک شویم، به بچه ها عیدی نمی دیم، قرآن خدا که غلط نمی شه اما پدرم گفت: خانم! نوه های ما در شهر بزرگ شده اند و از ما انتظار دارند، نباید فکر کنند که ما...


[ ادامه مطلب ] |
ن : شبنم سرچمی
ت : شنبه 17 / 4 / 1393
دانش آموز...

معلم عصبی دفتر را روی میز کوبید و داد زد : سارا…دخترک خودش را جمع و جور

کرد ، سرش را پایین انداخت و خودش را تا جلوی میز معلم کشید و با صدای

لرزان گفت : بله خانم؟

معلم که از عصبانیت شقیقه هایش می زد ، به چشمهای سیاه و مظلوم

دخترک خیره شد و داد زد : ((چند بار بگم مشقاتو تمیز بنویس و دفترت رو

سیاه و پاره نکن ؟ ها؟فردا مادرت رو میاری مدرسه می خوام در مورد بچه ی

بی انظباطش باهاش صحبت کنم ))

دخترک چانه لرزانش را جمع کرد …بغضش را به زحمت قورت داد و آرام گفت :

خانوم …مادم مریضه … اما بابام گفته آخر ماه بهش حقوق میدن … اونوقت

میشه مامانم رو بستری کنیم که دیگه از گلوش خون نیاد …اونوقت میشه

برای خواهرم شیر خشک بخریم که شب تاصبح گریه نکنه … اونوقت …

اونوقت قول داده اگه پولی موند برای من هم یه دفتر بخره که من دفترهای داداشم

رو پاک نکنم و توش بنویسم …

اونوقت قول می دم مشقامو بنویسم …

معلم صندلیش را به سمت تخته چرخاند و گفت : بشین سارا …

و کاسه اشک چشمش روی گونه خالی شد ...

معلم عصبی دفتر را روی میز کوبید و داد زد : سارا…دخترک خودش را جمع و جور

کرد ، سرش را پایین انداخت و خودش را تا جلوی میز معلم کشید و با صدای

لرزان گفت : بله خانم؟

معلم که از عصبانیت شقیقه هایش می زد ، به چشمهای سیاه و مظلوم

دخترک خیره شد و داد زد : ((چند بار بگم مشقاتو تمیز بنویس و دفترت رو

سیاه و پاره نکن ؟ ها؟فردا مادرت رو میاری مدرسه می خوام در مورد بچه ی

بی انظباطش باهاش صحبت کنم ))

دخترک چانه لرزانش را جمع کرد …بغضش را به زحمت قورت داد و آرام گفت :

خانوم …مادم مریضه … اما بابام گفته آخر ماه بهش حقوق میدن … اونوقت

میشه مامانم رو بستری کنیم که دیگه از گلوش خون نیاد …اونوقت میشه

برای خواهرم شیر خشک بخریم که شب تاصبح گریه نکنه … اونوقت …

اونوقت قول داده اگه پولی موند برای من هم یه دفتر بخره که من دفترهای داداشم

رو پاک نکنم و توش بنویسم …

اونوقت قول می دم مشقامو بنویسم …

معلم صندلیش را به سمت تخته چرخاند و گفت : بشین سارا …

و کاسه اشک چشمش روی گونه خالی شد ...

 


ن : شبنم سرچمی
ت : شنبه 17 / 4 / 1393
با سواد ترین کشورهای دنیا را بشناسید

با سواد ترین کشورهای دنیا را بشناسید/جایگاه ایران کجاست؟

نهضت سواد آموزی نامی آشنا برای همه ما ایرانیان است یکی ازطرحهایی که بعد از انقلاب برای ریشه کن کردن بی سوادی اجرا شد.
 

در جدول زیر لیست با سوادترین کشورهای جهان آمده است که در آن کشورهای اروپایی مخصوصا کم جمعیت ها دارای آمار باسوادی کامل هستند.

ردیف
کشور
نرخ(درصد)
جمعیت
1
فنلاند
100
5.425.530
2
آندورا
100
83.888
3
گرینلند(دانمارک)
100
56.750
4
گرجستان
100
4.385.000
5
نروژ
100
5.051.200
6
لوکزامبورگ
100
511.800
7
استونی
99.8
1.340.400
8
لاتویا
99.8
2.231.500
9
لهستان
99.8
38.000.000
10
لیتوانی
99.8
3.180.300

 

این هم جدول کشورهای منطقه

ردیف
کشور
نرخ
1
آذربایجان
99.7
2
قطر
96.3
3
ترکیه
94.1
4
کویت
93.3
5
ایران
91
6
عربستان
86.7
7
افغانستان
83.7
8
عراق
78.2
9
امارات
77.9
10
پاکستان
54.9

ن : شبنم سرچمی
ت : شنبه 17 / 4 / 1393

خداوند بشر را آفریده و عقل را برای اندیشیدن در او به ودیعه نهاده است، تا حق و باطل، خیر و شر و زشت و زیبا را از هم تمییز دهد و راه خویش را در زندگانی بازیابد و در عین حال، از لغزش ها و زیان های جهل و نادانی مصون بماند. این هدف، جز از راه عقل پروری و دانش اندوزی میسر نیست. از این رو، اسلامْ مقام علم را بس والا معرفی کرده و از آغاز، مبارزه با بی سوادی را شروع و از همه فرصت ها برای مبارزه با این پدیده شوم استفاده نموده است. این دین سترگ، دانش اندوزی را یکی از ضروریات قرار داده و از این رو، مسلمانان توانستند در علم و دانش، به پیشرفت های شگرفی برسند.


ن : شبنم سرچمی
ت : شنبه 17 / 4 / 1393
۳۰ سخن از بزرگان در مورد یادگیری و آموزش

مدتهاست به اين امر پي برده ام كه آموزش دادن يك كار خوب به بيست نفر راحت تر از اين است كه خودم يكي از آن بيست نفر باشم كه مي بايست به دستورات خودم عمل كنم.((ديل كارنگي))


[ ادامه مطلب ] |
ن : شبنم سرچمی
ت : شنبه 17 / 4 / 1393
تاریخ با سوادی

در تعریف سنتی سواد، توانایی خواندن و نوشتن است و یا توانایی به‌کاربردن زبان برای خواندن، نوشتن، گوش‌دادن و سخن‌گفتن. ولی در مفهوم نوین این واژه به سطحی از خواندن و نوشتن که برای ارتباط کافی است گفته می‌شود و یا سطحی که یک فرد بتواند مفهوم را بفهمد و انگاره‌ها و اندیشه‌هایش را تا جایی که بتواند در آن جامعه سهیم باشد، بیان کند. سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو UNESCO) تعریف زیر را داده‌است : «باسوادی توانایی شناخت٬ درک٬ تفسیر٬ ساخت، برقراری ارتباط و محاسبه در استفاده از مواد چاپ‌شده و نوشته‌شده مربوط به زمینه‌های گوناگون است. باسوادی زنجیره آموزشی را که توانایی رسیدن به اهداف، توسعهٔ دانش و پتانسیل، و شرکت کامل در جامعه‌ای بزرگتر را برای یک فرد فراهم می‌کند، دربر دارد.»

تاریخ با سوادی در ایران

 

آمار کلی نرخ باسوادی در ایران طی سال‌های ۱۳۳۵-۱۳۹۰

 

سال ۱۳۳۵ : ۱۵ درصد

 

سال ۱۳۴۵ : ۲۸ درصد

 

سال ۱۳۵۵ : ۴۷ درصد

 

سال ۱۳۶۵ : ۶۱ درصد

 

سال ۱۳۷۵ : ۷۵ درصد

 

سال ۱۳۸۵ : ۸۴ درصد

 

سال ۱۳۹۰ : ۹۱ درصد


ن : شبنم سرچمی
ت : شنبه 17 / 4 / 1393

صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد


محمد بن حسن عسکری (عج) آخرین امام از امامان دوازده گانه شیعیان است. در ١۵ شعبان سال ٢۵۵ هـ.ق در سامرا به دنیا آمد و تنها فرزند امام حسن عسکری (ع)، یازدهمین امام شعیان ما است. مادر آن حضرت نرجس (نرگس) است که گفته اند از نوادگان قیصر روم بوده است. «مهدی» حُجَت، قائم منتظر، خلف صالح، بقیه الله، صاحب زمان، ولی عصر و امام عصر از لقبهای آن حضرت است.